Tradiții și obiceiuri de 1 martie – sărbătoarea primăverii

Sărbătoarea mărțișorului este mult așteptată de fiecare dintre noi și mai ales de către copii, pentru care simbolistica mărțișorului este ceva aparte. Nu se știe încă când a apărut această tradiție, însă se estimează că ar fi veche de sute de ani. Sărbătoarea de 1 martie simbolizează viața, renașterea primăverii și victoria asupra iernii geroase.

În această zi de primăvară există numeroase obiceiuri care se păstrează în anumite zone ale țării și care ajută oamenii să se bucure împreună de venirea primăverii, să socializeze și să se conecteze cu natura.

1. Oferind un mărțișor, urezi cuiva primăvară fericită!

Oferirea de mărțișoare persoanelor cunoscute sau chiar necunoscute simbolizează că urezi acelor persoane primăvară fericită, senină, plină de împliniri și bucurii. Mărțișorul e simbolul primăverii, simbolul vieții și al tinereții. Această tradiție este păstrată atât la sate, cât și în orașe și nu pare că se va pierde prea curând. Copiii sunt încântați deoarece au șansa să ofere cel mai frumos mărțișor prietenilor lor, părinților și celor dragi.

2. Părinții leagă la mâna copiilor un bănuț de argint sau de aur

Acest obicei se păstrează în câteva zone ale țării și este foarte popular în acele zone. Bănuțul de argint sau aur se leagă fie la gâtul copilului, fie la mâna acestuia, fiind însoțit de două fire răsucite, de obicei roșii și albe. Se spune că în acest fel, copiii sunt sunt feriți de deochi, de necazuri și chiar de razele arzătoare ale soarelui din timpul verii. În funcție de zona geografică, copiii vor purta 12 zile bănuțul, iar apoi îl vor lega de ramura unui copac. Tradiția spune că dacă acel copac înflorește și face fructe, și copilului îi va merge bine în viață. Această tradiție este un fel de oracol al destinului, practicat de multe familii din locurile în care încă se păstrează.

3. Mărțișoarele sunt agățate la uși și ferestre

În zona Transilvaniei există obiceiul ca persoana care primește în dar un mărțișor, să îl poarte toată luna martie și apoi să îl agațe de ușă sau fereastră. Se spune că în acest fel norocul intră în casă și ghinionul fuge, ferind casa de necazuri.

Fiecare tradiție de 1 martie are ceva aparte, acea speranță și bucurie pentru renașterea mediului înconjurător, înverzirea copacilor și conectarea cu mama natură. Aceste tradiții ne ajută să ne bucurăm de lucrurile mici din viața noastră, să ne dăm seama cât de importante sunt simbolurile care ne compun viața de zi cu zi și ne dezvoltă societatea din punct de vedere cultural și spiritual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website utilizeaza cookie-uri in scopurile mentionate in Politica de confidentialitate si Termenii si Conditii.