Tradiții de Dragobete – sărbătoarea iubirii și împlinirii

Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români este un moment de bucurie pentru multe cupluri care se iubesc și doresc să sărbătorească ce simt unul pentru altul. În această zi dragostea plutește în aer și se vede pe chipurile oamenilor fericirea care ar trebui să existe zilnic.

Dragobete, zeul tinereții, iubirii și veseliei veghează asupra îndrăgostiților și îi ajută să treacă peste toate provocările tinereții.
Sărbătoarea Dragobetelui este o sărbătoare străveche, cu o bogată simbolistică, care marchează sfârșitul și începutul, sfârșitul iernii geroase și începutul primăverii, anotimpul renașterii și al vieții.

Fiind o sărbătoare străveche, s-au transmis numeroase tradiții păstrate în anumite zone geografice ale României.

  • Fetele necăsătorite adună ”zăpada zânelor”

În vremuri de demult și chiar în anumite zone ale țării, fetele necăsătorite adună zăpada netopită de pe anumite porțiuni de pământ, cunoscută ca „zăpada zânelor” și o topesc. Se spune că apa care a rezultat prin topire are proprietăți magice în găsirea alesului și a iubirii, având și proprietăți terapeutice pentru ten, fiind folosită și în ritualuri de înfrumusețare. Tradiția spune că această zăpadă a rezultat din surâsul zânelor, iar din acest motiv fetele se spălau pe față cu această apă, pentru a fi frumoase precum zânele. Pentru a avea efect, fetele trebuie să se întâlnească cu băieți în aceeași zi.

  • Fetele tinere și necăsătorite își pun busuioc sub pernă

În unele zone ale țării, Dragobetele are o simbolistică asemănătoare cu noaptea de Bobotează. Astfel, fetele necăsătorite își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul, crezând că zeul Dragobete va apărea în visul lor și le va arăta calea către bărbatul ursit.

  • Dacă plângi de Dragobete, vei atrage necazuri

Se spune că dacă plângi de Dragobete, vei atrage necazuri și supărări pe tot parcursul anului și nu vei mai fi atrăgătoare pentru bărbații care îți ies în cale. Printre ei poate fi chiar sufletul pereche. Bucură-te în această zi, fi cu zâmbetul pe buze și nu vărsa nici o lacrimă, se spune că e aducătoare de ghinion.

Cu siguranță există și alte tradiții și superstiții care se păstrează în anumite zone îndepărtate ale României. Acestea au farmecul lor aparte și este foarte interesant să le practici, deoarece îți dau o satisfacție aparte, te conectează cu magia, zeii și natura, care poate fi imprevizibilă. România este una dintre țările cu cea mai superstițioasă populație, așadar, cu siguranță cunoști și tu cel puțin o tradiție de acest fel din zona ta.

Dacă această sărbătoare te-a găsit deja cu sufletul pereche, bucurați-vă, iubiți-vă și petreceți timp împreună. Timpul este ceea ce nu poate cumpăra nimeni, așadar, este cel mai frumos lucru pe care îl poți oferi persoanei pe care o iubești.
Dragobete este despre persoanele care au ales să fie împreună, să se bucure de lucrurile cu adevărat importante din viața lor. Pentru tine ce semnifică Dragobetele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website utilizeaza cookie-uri in scopurile mentionate in Politica de confidentialitate si Termenii si Conditii.