Miracolul Invierii este sarbatorit de catre crestinii din intreaga lume, iar aceasta sarbatoare este insotita de numeroase traditii si datini pascale. Simbolistica Pastelui se leaga si de simbolul primaverii, care marcheaza un nou inceput, o noua speranta in sufletele crestinilor.
Exista cateva obiceiuri foarte frumoase, care inca se pastreaza in fiecare localitate si oras din Romania. Aceste obiceiuri aduna mai aproape familia, oamenii socializeaza si interactioneaza cu cei apropiati si se bucura de momentele petrecute impreuna.
Simbolul oualor de Paste
Ouale de Paste de vopsesc de obicei in Joia Mare, in Saptamana Patimilor, iar culoarea rosie simbolizeaza sangele Domnului din ranile provocate de rastignirea pe cruce. Crestinii obisnuiesc sa vopseasca ouale si in alte culori decat rosu, iar acest fapt simbolizeaza bucuria primaverii, veselia.
Ouale se ciocnesc in ziua de Paste, cand o persoana rosteste Hristos a inviat!, iar o alta persoana raspunde cu Adevarat a inviat! Aceste cuvinte devin o forma de salut 40 de zile dupa sarbatoarea pascala, mai ales in zonele rurale.
Se spune ca consumul oualor rosii de Paste fereste persoana respectiva de boli si chiar purifica organismul.
Simbolul luminii sfinte
Lumina din Noaptea de Inviere are o mare semnificatie pentru crestini, reprezentand victoria binelui in fata raului si biruinta in fata vietii.
Un fenomen inexplicabil din punct de vedere stiintific este lumina care apare fara nici o explicatie sau sursa de aprindere la Sfantul Mormant din Ierusalim. Acest miracol divin mentine vie credinta oamenilor si se crede ca lumina sfanta are putere de vindecare si aduce belsug si bucurie in casele oamenilor.
La noi la romani, lumina sfanta poate fi luata in Noaptea de Inviere de la biserica si este adusa cu ajutorul unei lumanari in casele oamenilor. Se spune ca daca lumanarea nu se stinge in drumul spre casa, dorinta celui care a adus-o va fi implinita.
Iepurasul de Paste
Iepurasul de Paste este un simbol folcloric si se crede ca acesta aduce oua in dimineata celebrarii Invierii Domnului. Iepurasul de Paste nu este un simbol specific crestin, ci imprumutat din credinta germanilor luterani. Acesta a devenit un simbol asemanator cu Mos Craciun, care aduce oua colorate doar copiilor cuminti.
Chiar daca este considerata o traditie pagana, ideea unui iepure care aduce oua si dulciuri de Paste copiilor, este indragita de catre copiii din intreaga lume si devenind una dintre cele mai iubite traditii pascale in randul celor mici.
O alta traditie indragita de catre copii este sa mearga din casa in casa in ziua de Paste si sa ureze Hristos a inviat! Li se raspunde cu Adevarat a inviat! si primeste oua rosii si dulciuri. Aceasta traditie se pastreaza inca in mediul rural, cand aproape toti copiii mici pornesc pe ulitele satului sa aduca bucuria in casele oamenilor si sa-si umple buzunarele de dulciuri si oua colorate.
Sarbatoarea pascala este o sarbatoare a biruintei, a bucuriei si raspandirii bunatatii si luminii sfinte in casele oamenilor. Fiecare dintre noi trebuie sa fie mai bun cu ceilalti, empatic si sa participe la aceasta bucurie generala.